PRODUÇÃO E QUALIDADE PÓS-COLHEITA DO MARACUJAZEIRO-AZEDO IRRIGADO COM ÁGUAS SALINAS E APLICAÇÃO EXÓGENA DE H2O2

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15809/irriga.2022v27n3p540-556

Abstract

Brazilian northeast is characterized by limited water unavailability, both in quantitative and qualitative terms. Therefore, high salt waters are applied in order to assure food production in the region. Thus, some strategies need to be adopted to mitigate salt effect on grown plants. In this context, this study aimed to evaluate yield and post-harvest quality of sour passion fruit ‘BRS Rubi do Cerrado’ under saline waters and H2O2 application on leaves. The experiment was carried out using drainage lysimeters under greenhouse conditions in the municipality of Campina Grande (state of Paraiba in Brazil). The design was completely randomized in split-plot plots, with water salinity levels ECw (0.6, 1.2, 1.8, 2.4, and 3.0 dS m-1) considered the plots and the concentrations of H2O2 (0, 15, 30, and 45 μM) considered the subplots, with three replicates. Exogenous application of H2O2 at 30 µM mitigated adverse effects of salt on the number of fruits and shell thickness of sour passion fruit. Exogenous application of H2O2 on sour passion fruit production mitigates negative effects caused by saline water on polar diameter, slurry yield and weight.

Author Biographies

Vera Lucia Antunes de Lima, Universidade Federal de Campina Grande

Unidade Acadêmica de Engenharia Agrícola - UAEA

Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola  - PPGEA

Geovani Soares de Lima, Universidade Federal de Campina Grande

Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar - CCTA

Programa de PósGraduação em Engenharia Agrícola - PPGEA

Kheila Gomes Nunes, Universidade Federal de Campina Grande

Unidade Acadêmica de Engenharia Agrícola  - UAEA

Mariana de Oliveira Pereira, Universidade Federal de Campina Grande

Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola - PPGEA

Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar - CCTA

 

Francisco Jean da Silva Paiva, Universidade Federal de Campina Grande

Unidade Acadêmica de Engenharia Agrícola - UAEA

Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola - PPGEA

Published

2022-09-30

How to Cite

GARCIA RAMOS, Jailton; ANTUNES DE LIMA, Vera Lucia; SOARES DE LIMA, Geovani; GOMES NUNES, Kheila; DE OLIVEIRA PEREIRA, Mariana; DA SILVA PAIVA, Francisco Jean. PRODUÇÃO E QUALIDADE PÓS-COLHEITA DO MARACUJAZEIRO-AZEDO IRRIGADO COM ÁGUAS SALINAS E APLICAÇÃO EXÓGENA DE H2O2. IRRIGA, [S. l.], v. 27, n. 3, p. 540–556, 2022. DOI: 10.15809/irriga.2022v27n3p540-556. Disponível em: https://revistas.fca.unesp.br/index.php/irriga/article/view/4310. Acesso em: 3 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos