INITIAL GROWTH OF FORAGE CACTUS VARIETIES UNDER DIFFERENT WATER SALINITY LEVELS
DOI:
https://doi.org/10.15809/irriga.2021v26n1p55-64Abstract
INITIAL GROWTH OF FORAGE CACTUS VARIETIES UNDER DIFFERENT WATER SALINITY LEVELS
CAROLINA DAS CHAGAS DA SILVA1; ADEMIR SILVA MENEZES2 MARCIO FACUNDO ARAGÃO3; LUIS GONZAGA PINHEIRO NETO4; FRANCISCO JOSÉ CARVALHO MOREIRA4 E GEORGE MARTINS SAMPAIO4
1Centro de Ciências Biológicas e Agrárias, Universidade Estadual do Vale do Acaraú, UVA, Av. da Universidade, 850, Alto da Brasília, 62.010-295, Sobral, Ceará, Brasil. E-mail:carolina_chagas@hotmail.com.br.
2 Departamento de Engenharia Agrícola e Ambiental, Faculdade Ieducare, FIED/UNINTA, Rua Conselheiro João Lourenço, 406, Centro, 62.320-000, Tianguá, Ceará, Brasil. E-mail: amenezzes@gmail.com.
3 Departamento de Engenharia Agrícola, Universidade Federal do Ceará, UFC, Av. Mister Hull, s/n, Pici, 60.455-760, Fortaleza, Ceará, Brasil, E-mail: marcioaragao26@gmail.com.
4 Eixo de Recursos Naturais, Instituto Federal do Ceará, IFCE, Av. Dr. Guarani, 317, Derby Club, 62.042-030, Sobral, Ceará, Brasil, E-mail: luis.neto1304@gmail.com; franzecm@gmail.com; georgesampaio@yahoo.com.br.
1 ABSTRACT
This study aimed to evaluate the effect of different water salinity levels in the development of two varieties of cactus pear (Opuntia and Nopalea). The spineless cactus is native from Mexico, but nowadays can be found in many places throughout the world. The experiment was performed at the Federal Institute of Ceará – IFCE/Campus Sobral. The experimental design was a randomized factorial 5 x 2, with five levels of salinity in irrigation water (0.0; 5.0; 10; 15 and 20 dS m-1) and two varieties of cactus pear Small or sweet (Nopalea cochenillifera Salm-Dick) and ‘elephant ear’ (Opuntia spp) with four replications. The variables studied were plant height (cm), length and circumference of the paddle (cm), cladode thickness (cm) fresh weight (g) and dry weight (g). The variety “elephants’ ear” is more suitable for cultivation under irrigation with saline water, because it presented a better vegetative performance compared to the small variety, being more tolerant to saline stress in different levels of salinity. The effect of the interaction between salinity and varieties showed a decrease in all variables analyzed, with reduction in forage development of palm varieties for higher salinity levels.
Keywords: Opuntia spp L., irrigation, biomass, semiarid northeastern.
SILVA, C. C.; MENEZES, A. S.; ARAGÃO, M. F.; PINHEIRO NETO, L. G.; MOREIRA, F. J. C.; SAMPAIO, G. M.
CRESCIMENTO INICIAL DE VARIEDADES DE PALMA FORRAGEIRA SOB DIFERENTES NÍVEIS DE SALINIDADE DA ÁGUA
2 RESUMO
O objetivo desse trabalho foi avaliar os níveis da salinidade da água de irrigação no crescimento de variedades de palma forrageira (Opuntia e Nopalea). A palma é natural do México, mas atualmente pode ser encontrada em várias partes do mundo. O experimento foi conduzido no Instituto Federal do Ceará – IFCE/Campus Sobral. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, no arranjo fatorial de 5 x 2, sendo cinco níveis de salinidade na água de irrigação (0,0; 5,0; 10; 15 e 20 dS m-1) e duas variedades de palma forrageira miúda ou doce (Nopalea cochenillifera Salm-Dick) e a orelha de elefante (Opuntia ssp) com quatro repetições. As variáveis analisadas foram: a altura de planta (cm), o comprimento da raquete (cm), a circunferência (cm) e a espessura do cladódio (cm), massa fresca (g) e massa seca (g) da planta. A variedade ‘orelha de elefante’ é mais tolerante ao cultivo sob irrigação com água salina, pois apresentou um melhor desempenho vegetativo comparado a variedade ‘miúda’, sendo mais adaptada ao estresse salino nas condições de diferentes níveis de salinidade. O efeito da interação entre salinidade e variedades, ocasionou decréscimo em todas as variáveis analisadas, quanto mais elevado os níveis de salinidade, menor foi o desenvolvimento das variedades de palma forrageira.
Palavras-chave: Opuntia ssp L., irrigação, biomassa, semiárido nordestino.
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