EFEITO RESIDUAL DE CORRETIVO LÍQUIDO NA ACIDEZ DO SOLO NA CULTURA DO CAFÉ
DOI:
https://doi.org/10.17224/EnergAgric.2015v30n2p150-154Resumo
A prática da calagem é muito importante e comum para a cultura do café. A ação da calagem varia com alguns fatores como a dose e granulometria do produto, forma de aplicação e tempo decorrido da aplicação. Assim, o objetivo do trabalho foi avaliar o efeito residual de corretivo líquido na acidez do solo na cultura do café conilon. O trabalho foi conduzido em lavoura comercial de café conilon, com lâmina d'água auxiliar por irrigação localizada de microgotejador e vazão média de 16 L h-1. O sistema é utilizado como fertirrigação no suprimento de nutrientes, no qual foi aplicado o corretivo líquido. Antes da aplicação dos corretivos, foi realizada uma análise química do solo de pré-aplicação, para determinação da necessidade de calagem (NC). O calcário líquido aplicado em dose única de 5 L ton-1 de calcário. O calcário em pó aplicado a lanço com auxílio de distribuidor acoplado a tração mecânica. A amostragem de solo foi iniciada 30 dias após aplicação dos corretivos (DAP) sendo repetida mensalmente, até o final de 210 dias, totalizando 7 épocas de amostragens. Os dados foram submetidos à análise de regressão. Nas condições do experimento o corretivo apresentou um rápido poder de reação e neutralização da acidez no solo para o primeiro mês de avaliação, possibilitando sua utilização de forma complementar a calagem convencional, para suprir demandas iniciais de aplicação.
PALAVRAS-CHAVE: pH, calagem, fertirrigação.
RESIDUAL EFFECT OF LIQUID ACIDITY CORRECTION IN COFFEE CULTURE
ABSTRACT: In Brazil, most of the coffee plantations are located in acidic soils, which have are poor in nutrients. Therefore, the practice of liming is important and common in this culture. The action of liming varies according to factors such as dose and particle size of the product, application form, and elapsed time of the application. The objective of the study was to evaluate the residual effect of liquid corrective on soil acidity in coffee Conilon culture. The study was conducted in a commercial coffee Conilon cultivation supplied with water blade irrigated with micro dripping with an average flow of 16 l h-1. This system was used as ferti-irrigation in the supply of macro and micronutrients, which was used for the application of correction fluid. Prior to liming, a chemical analysis of the soil to determine the effects of limestone (NC) was performed. The liquid limestone was applied in a single dose of 5 l per ton of liming, as recommended by the manufacturer. The powdered limestone was applied broadcasted with the help of distributor coupled to mechanical traction. The first soil sample was collected 30 days after liming (DAP) and repeated monthly, at 60, 90, 120, 150, 180, and by the end of 210 days, totaling seven sampling dates. The data were subjected to regression analysis. The treatment with liquid corrective provided low residual effect in the soil, when using the dosage recommended by the manufacturer. However, showed a rapid reaction in neutralizing the acidity in the soil for the first month of assessment, enabling its use as a complement to conventional liming to supply initials application demands.
KEYWORDS: pH, liming, fertigation.
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