PRODUÇÃO DE ALFACE UTILIZANDO ÁGUAS SALINAS EM SISTEMA HIDROPÔNICO
DOI:
https://doi.org/10.15809/irriga.2007v12n2p235-248Abstract
PRODUÇÃO DE ALFACE UTILIZANDO ÁGUAS SALINAS EM SISTEMA HIDROPÔNICO
Tales Miler Soares1; Ênio Farias de França e Silva1; Sergio Nascimento Duarte1; Ralini Ferreira Mélo1; Cristiano de Andrade Jorge1; Edna Maria Bonfim-Silva2
1Departamento de Engenharia Rural, Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", Universidade de São Paulo, Piracicaba, SP, talesmiler@bol.com.br
2Departamento de Solos e Nutrição de Plantas, Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", Universidade de São Paulo, Piracicaba, SP
1 RESUMO
A tolerância das culturas à salinidade deve ser maior em sistemas hidropônicos do que em sistemas convencionais de cultivo. Essa possibilidade pode contribuir para uma nova perspectiva à agricultura do semi-árido brasileiro, colaborando, inclusive, para uma maior segurança ambiental. No período de 02/10/2006 a 03/11/2006, foi conduzido um experimento com o objetivo de avaliar os efeitos de águas salinas sobre a produção de alface crespa (Lactuca sativa L.) em condições hidropônicas. Os diferentes níveis de salinidade da água (0,43; 1,40; 2,23; 3,08 e 3,93 dS m-1) foram preparados com a adição de NaCl e CaCl2 (1:1, base peso). O aumento da salinidade da água não interferiu significativamente na acumulação de massa seca das raízes e na relação raiz/parte aérea, mas reduziu com significância estatística a produção de matéria seca da parte aérea e o consumo de água pelas plantas. Também foi constatada diminuição de 4,08% na produção de matéria seca da parte aérea para cada acréscimo unitário (dS m-1) na condutividade elétrica da água.
UNITERMOS: salinidade, condutividade elétrica, Lactuca sativa L., cultivo sem solo.
SOARES, T.M.; SILVA, E.F.F.S.; DUARTE, S.N.; MÉLO, R.F.; JORGE, C.A.; BONFIM-SILVA, E.M.B. HYDROPONIC LETTUCE PRODUCTION USING SALINE WATERS
2 ABSTRACT
Plant tolerance to salt is supposed to be greater in hydroponic systems than in conventional systems. This possibility can contribute to a new perspective in Brazilian semi-arid agriculture, besides improving environmental safety. From October 2 to November 3, 2006, astudy aiming to evaluate the effects of saline water on crisp head lettuce production under hydroponic conditions was carried out. Different water salinity levels (0.43; 1.40; 2.23; 3.08 and 3.93 dS m‾¹) were prepared with NaCl and CaCl2 (1:1, weight basis). Water salinity increase did not affect root dry mass accumulation and root/shoot ratio whereas it significantly decreased shoot dry mass and water consumption. For each unit increase in water salinity (dS m‾¹), lettuce production decreased in 4.08%
KEYWORDS: salinity, electrical conductivity, Latuca sativa L., soil less cultivation
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This magazine provides public access to all its content, following the principle that free access to research generates greater global knowledge exchange. Such access is associated with a growing reading and citation of an author's work. The copyright of articles published in Revista Irriga is the property of the authors, with first publication rights for the journal. Because they appear in this publicly accessible magazine, articles are free to use, for their own purposes, for educational and non-commercial purposes. Further details can be obtained at http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0