INFLUENCE OF IRRIGATION STRATEGIES ON THE PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF ‘SYRAH’ WINE PRODUCED IN SÃO FRANCISCO VALLEY
DOI:
https://doi.org/10.15809/irriga.2018v23n4p818-834Abstract
INFLUENCE OF IRRIGATION STRATEGIES ON THE PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF ‘SYRAH’ WINE PRODUCED IN SÃO FRANCISCO VALLEYVANESSA DE SOUZA OLIVEIRA1; GIULIANO ELIAS PEREIRA2; AUGUSTO MIGUEL NASCIMENTO LIMA1; ALESSANDRA MONTEIRO SALVIANO3; RUSSAIKA LÍRIO NASCIMENTO1 E LUÍS HENRIQUE BASSOI4
1Univasf, Colegiado de Engenharia e Ambienta, Avenida Antonio Carlos Magalhães, 510, 48902-300, Juazeiro - BA, Brasil. vanessa.soliveira@gmail.com, augusto.lima@univasf.edu.br, nrussaika@gmail.com
2Embrapa Uva e Vinho, Rua Livramento, 515, Caixa Postal 130, 95701-008, Bento Gonçalves - RS, Brasil. giuliano.pereira@embrapa.br
3Embrapa Semiárido, BR 428 km 152, Caixa Postal 23, 56302-970, Petrolina - PE, Brasil. alessandra.salviano@embrapa.br
4Embrapa Instrumentação, Rua XV de Novembro, 1452, Caixa Postal 741, 13560-970, São Carlos - SP, Brasil. luis.bassoi@embrapa.br
1 ABSTRACT
Deficit irrigation is used to control grapevine vegetative vigor and the grape composition can be influenced by soil water content. The minerals contained in the grapes are responsible for the physicochemical properties and stability of the wine. Therefore, the aim of this work was to evaluate the effects of irrigation strategies on the properties of ‘Syrah’ wines produced in São Francisco Valley, Brazil. The irrigation treatments used were FI (full irrigation), RDI (regulated deficit irrigation), and DI (deficit irrigation). Winemaking was performed by traditional methods, followed by stabilization and bottling. Density, alcohol content, pH, total and volatile acidity, total and free sulfur dioxide, total polyphenols index, color intensity, and total anthocyanin content were determined, as well as the contents of Ca, Mg, P, K, Na, Mn, Fe, Cu, Zn, Cd, Cr, Ni, and Pb. The properties of wines were influenced by irrigation strategies, except for the content of total anthocyanin, Mg, P, Na, Cu, and Mn. The contents of Cd, Cr, Fe, and Zn were similar in the vines. The wines demonstrated varied properties with different typicalities. Irrigation strategies can be recommended for different products, FI for young and cheap, and DI and RDI for aged and more expensive wines.
Keywords: Vitis vinifera L., grape, water availability, tropical wine.
OLIVEIRA, V. DE S.; PEREIRA, G. E.; LIMA, A. M. N.; SALVIANO, A. M.; NASCIMENTO, R. L. E BASSOI, L. H.
INFLUÊNCIA DE ESTRATÉGIAS DE IRRIGAÇÃO NAS PROPRIEDADES FÍSICO-QUÍMICAS DO VINHO ‘SYRAH’ PRODUZIDO NO VALE DO SÃO FRANCISCO
2 RESUMO
A irrigação com déficit é utilizada para controlar o vigor vegetativo da videira, e a composição da uva pode ser influenciada pela umidade do solo. Os minerais presentes nas uvas são responsáveis pelas propriedades físico-químicas e pela estabilidade do vinho. Portanto, o objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos de estratégias de irrigação sobre as propriedades do vinho ‘Syrah’ produzido no Vale do São Francisco, Brasil. As estratégias de irrigação utilizadas foram IP (irrigação plena), IDC (irrigação com déficit controlado) e ID (irrigação com déficit). A elaboração de vinhos foi realizada por métodos tradicionais, seguido de estabilização e engarrafamento. A densidade, teor de álcool, pH, acidez total e volátil, dióxido de total e livre de enxofre, o índice total de polifenóis, a intensidade da cor, conteúdo total de antocianina e concentrações de Ca, Mg, P, K, Na, Mn, Fe, Cu e Zn, Cd, Cr, Ni e Pb foram determinadas. As propriedades dos vinhos foram influenciadas pelas estratégias de irrigação, exceto os teores totais de antocianinas, e de Mg, P, Na, Cu e Mn. Os níveis de Cd, Cr, Fe e Zn foram semelhantes nos vinhos. Os vinhos demonstraram propriedades variadas com diferentes tipicidades. As estratégias de irrigação podem ser recomendadas para a obtenção de diferentes produtos, sendo a IP para vinhos jovens e baratos, e o ID e IDC para vinhos envelhecidos e mais caros.
Palavras chave: Vitis vinifera L., uva, disponibilidade de água, vinho tropical.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This magazine provides public access to all its content, following the principle that free access to research generates greater global knowledge exchange. Such access is associated with a growing reading and citation of an author's work. The copyright of articles published in Revista Irriga is the property of the authors, with first publication rights for the journal. Because they appear in this publicly accessible magazine, articles are free to use, for their own purposes, for educational and non-commercial purposes. Further details can be obtained at http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0