EVAPOTRANSPIRAÇÃO DO CAJUEIRO ANÃO PRECOCE SOB ESTRESSE SALINO EM DIFERENTES FASES FENOLÓGICAS
DOI:
https://doi.org/10.15809/irriga.2012v1n01p351Resumo
1 RESUMO
O cultivo de caju (Anacardium occidentale L.) é de grande importância econômica e social, para o Nordeste brasileiro, região propensa a problemas de salinidade de água e solo. Neste sentido, realizou-se este trabalho, objetivando-se estudar os efeitos da irrigação com águas salinas sobre a evapotranspiração real de plantas do clone CCP76 de cajueiro anão precoce em diferentes fases fenológicas. Os tratamentos, delineados em blocos ao acaso com seis repetições, resultaram da combinação entre quatro níveis de condutividade elétrica da água (CEa) de irrigação (CEa: 1,6, 2,4, 3,2 e 4,0 dS m-1) e três épocas de aplicação (A - do transplantio ao início da floração; B - da floração ao início da formação de frutos e C - do início da formação de frutos ao final da frutificação do primeiro ano ciclo de produção), além do nível de 0,8 dS m-1 de salinidade, que foi aplicado sem variar durante os estudos. A utilização de águas salinas acima de 0,8 dS m-1 de condutividade elétrica provocou redução no consumo de água das plantas, com maior intensidade na prefloração e menor na frutificação.
Palavras-Chave: Anacardium occidentale, irrigação, salinidade
CARNEIRO, P. T.; FERNANDES, P. D.; GUEYI, H. R.; SOARES, F. A. L.; dos SANTOS, M. A. L.; FEITOZA, L. A. T. F. EVAPOTRANSPIRATION OF THE PRECOCIOUS DWARF CASHEW UNDER SALINE STRESS IN DIFFERENT PHENOLOGICAL PHASES
2 SUMMARY
The cashew (Anacardium occidentale L.) crop is of great economic and social importance for the Northeast Brazil, a region affected by water and soil salinity. In this sense, took place this work, aiming to study the effects of irrigation with saline waters on the actual evapotranspiration from the CCP76 dwarf cashew early clone plants in different phenological phases. The treatments, delineated in randomized blocks with six repetitions, consisted of the combination among four levels of electric conductivity of the irrigation water (ECw) (ECw: 1.6, 2.4, 3.2 and 4.0 dS m-1) and three application times (A - from transplanting to the beginning of the flowering; B - from flowering to the beginning of the formation of fruits and C - from beginning of the formation of fruits up to the end of the fruity phase of the first year production cycle), besides the level of 0.8 dS m-1 of salinity, that was applied without varying during the studies. The use of saline waters above 0.8 dS m-1 of electrical conductivity produced reduction in water consumption by the plants, with larger intensity in the preflowering and smaller in the fruiting phase.
Keywords: Anacardium occidentale, irrigation, salinity
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