CULTIVO HIDROPÔNICO DE COENTRO COM USO DE REJEITO SALINO
DOI:
https://doi.org/10.15809/irriga.2013v18n4p624Abstract
1 RESUMO
Objetivou-se avaliar o efeito da aplicação de uso de rejeito salino em cinco misturas com água de poço no crescimento do coentro em sistema hidropônico. O experimento foi desenvolvido no período de outubro a novembro de 2009, no município de Mossoró - RN. O delineamento experimental foi o de blocos ao acaso com cinco tratamentos e três repetições. Os níveis de salinidade da água possuíam as condutividades elétricas de 2,55; 4,68; 6,85; 9,38 e 12,34 dS m-1 obtidos, respectivamente, através de diluição da água de rejeito (AR) da dessalinização acrescido da água de poço (AP), referente as misturas (M): M1 = 100 % de AP; M2 = 25 % AR + 75 % AP, M3 = 50 % AR + 50 % AP, M4 = 75 % AR + 25 % AP e M5 = 100% de AR. As plantas foram colhidas 28 dias após o plantio, avaliando-se a altura de plantas, o número de folhas, a área foliar, a massa fresca e seca de folhas, caule e de parte aérea. Pelos resultados, constatou-se que o aumento da salinidade na água de irrigação influenciou negativamente de forma linear as variáveis estudadas, com exceção da massa seca de folhas e caule.
Palavras-chave: Coriandrum sativum L., salinidade, hidroponia.
REBOUÇAS, J. R. L.; FERREIRA NETO, M; DIAS, N. S.; SOUZA NETO, O. N.; DINIZ, A. A.; LIRA, R. B.
HYDROPONIC CULTIVATION OF CORIANDER USING SALINE WASTE
2 ABSTRACT
The objective of the study was to evaluate the effect of using saline waste in five mixtures with well water upon the growth of coriander using a hydroponic system. The experiment was carried out from October to November 2009 in the city of Mossoró – RN. The experimental design was randomized blocks with five treatments and three replicates. The levels of water salinity had 2.55; 4.68; 6.85; 9.38 and 12.34 dS m-1 electrical conductivity and were obtained by dilution of reject water (RW) of desalination plus well water (WW), related to the mixtures (M): M1 = 100 % WW; M2 = 25 % RW + 75 % WW, M3 = 50 % RW + 50 % WW, M4 = 75 % RW + 25 % WW and M5 = 100% RW. Plants were harvest 28 days after planting, and the following parameters were analyzed: plant height, number of leaves, leaf area, fresh and dry mass of leaves, stems and shoots. The results showed that increased salinity of irrigation water had a negative and linear effect on the variables studied, except for dry mass of leaves and stems.
Keywords: Coriandrum sativum L., salinity, hydroponics.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This magazine provides public access to all its content, following the principle that free access to research generates greater global knowledge exchange. Such access is associated with a growing reading and citation of an author's work. The copyright of articles published in Revista Irriga is the property of the authors, with first publication rights for the journal. Because they appear in this publicly accessible magazine, articles are free to use, for their own purposes, for educational and non-commercial purposes. Further details can be obtained at http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0