FITOEXTRAÇÃO DE SAIS DO SOLO POR CAPIM-ANGOLA IRRIGADO NO VALE DO SÃO FRANCISCO, PERNAMBUCO
DOI:
https://doi.org/10.15809/irriga.2015v1n2p67Abstract
FITOEXTRAÇÃO DE SAIS DO SOLO POR CAPIM-ANGOLA IRRIGADO NO VALE DO SÃO FRANCISCO, PERNAMBUCO
JOSÉ NUNES FILHO1; SERVULO MERCIER SIQUEIRA E SILVA2; ANTÔNIO RAIMUNDO DE SOUSA2; MINA KARASAWA2 E VENÉZIO FELIPE DOS SANTOS3
1Instituto Agronômico de Pernambuco (IPA), Estação Experimental Lauro Ramos Bezerra, CEP 56700-000, Serra Talhada-PE. E-mail: nunes.filho@ipa.br
2Instituto Agronômico de Pernambuco (IPA), Sede, Av. Gal San Martin, 1371, Bongi, CEP 50761-000, Recife-PE. E-mail: servulo.siqueira@ipa.br, antonio.raimundo@ipa.br, mina.karasawa@ipa.br
3Instituto Agronômico de Pernambuco (IPA), Sede, Av. Gal San Martin, 1371, Bongi, CEP 50761-000, Recife-PE. E-mail: venezio.felipe@ipa.br
1 RESUMO
Este estudo teve como objetivo avaliar a extração de sais do solo pelo capim-angola irrigado, submetido a três sistemas de preparo do solo: gradagem, gradagem + subsolagem e gradagem + subsolagem + gessagem. O trabalho foi conduzido na Estação Experimental de Belém do São Francisco do IPA-PE, durante o período de janeiro/2013 a dezembro/2014. A irrigação foi por aspersão fixa com turno de rega de dois dias, aplicando-se 4,0 mm.dia-1. Os valores de produtividade de matéria seca foram maiores para o preparo do solo gradagem + subsolagem, totalizando 50,9 t ha-1ano-1 em seis cortes, realizados a cada 60 dias, assim como o teor de sódio (Na+) na matéria seca total da parte aérea que foi de 1,67%, superando os demais sistemas de preparo. A quantidade de sais extraídas do solo (762,8 kg ha-1ano-1) superou em 3,5 e 2,1 vezes as áreas com gradagem e gradagem + subsolagem + gessagem, respectivamente. A qualidade da forragem produzida expressa pela percentual de proteína total foi melhor com o preparo gradagem + subsolagem. O pH do solo aumentou, de modo geral, depois do cultivo com capim-angola, onde na profundidade 0 a 30 cm, passou de ligeiramente ácido pH = 5,8 para pH = 6,7, com maior neutralização no preparo de solo gradagem + subsolagem, atingindo pH = 7,0. No sistema de preparo de solo gradagem e gradagem + subsolagem o capim-angola propiciou as maiores reduções na salinidade do solo com valores de 88,0 e 86,1%, respectivamente, em relação à salinidade antes do cultivo. Houve uma melhoria expressiva do nível de sais solúveis que antes era fortemente salino, para 2,4 dS m-1, ligeiramente salino, depois do cultivo desta forrageira.
Palavras-chave: Brachiaria mutica, recuperação, solos salinos.
NUNES FILHO, J., SILVA, S. M. S. e; SOUSA, A. R.; KARASAWA, M; SANTOS, V. F. dos
PHYTOEXTRACTION OF SALT IN SOIL BY ANGOLA GRASS IRRIGATED IN SÃO FRANCISCO VALLEY, PERNAMBUCO STATES, BRAZIL
2 ABSTRACT
This study aimed to evaluate the extraction of soil salts in angola grass irrigated, under three soil preparation systems: disking, disking + subsoiling and disking + subsoiling + gypsum. The work was conducted in Experimental Station of Belém São Francisco IPA-PE during the period January/2013 to December/2014. Was used the sprinkler irrigation with two days irrigation interval, applied 4.0 mm/day. The dry matter yields were higher for soil preparation disking + subsoiling, totaling 50.9 t/ha/year in 06 cuts, every 60 days, as well as the sodium (Na+) in the dry matter of the shoot plant which was 1.67%, exceeding the other soil preparation systems. The amount of salts extracted from the soil (762.8 kg/ha/year) was higher by 3.5 and 2.1 times the areas with disking and disking + subsoiling + gypsum, respectively. The quality of forage produced expressed by the percentage of total protein was better with the disking + subsoiling preparation. The pH of the soil increased, in general, after the growing angola grass, where the depth 0 to 30 cm, was a slightly acid pH = 5.8 to pH = 6.7 with greater neutralization the soil preparation system of disking + subsoiling, reaching pH = 7.0. In the preparation disking + subsoiling the Angola grass provided the greatest reductions in soil salinity with 88.0 and 86.1% values, respectively, in relation to salinity before cultivation. There was a significant improvement of soluble salts level that was once strongly saline for 2.4 dS.m-1, slightly saline, after the cultivation of this grass.
Keywords: Brachiaria mutica, recuperation, saline soils.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This magazine provides public access to all its content, following the principle that free access to research generates greater global knowledge exchange. Such access is associated with a growing reading and citation of an author's work. The copyright of articles published in Revista Irriga is the property of the authors, with first publication rights for the journal. Because they appear in this publicly accessible magazine, articles are free to use, for their own purposes, for educational and non-commercial purposes. Further details can be obtained at http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0